Index :

ALOE VERA – MIRACOLUL NATURII

   ALOE BARBADENSIS MILLER=ALOE VERA este o planta subtropicala din familia liliaceelor ( ca si usturoiul, ceapa, crinul, laleaua, etc.). Ea este una din cele peste 250 de specii de aloe, binecunoscuta in multe tari pentru efectul sau terapeutic extraordinar, fiind considerate de accea ca un veritabil medicament natural. Denumirea de “aloe” provine de la cuvantul arab “aloeh” =”seva cristalina si amara” (in limba araba), iar planta a fost utilizata din antichitate, fiind renumita pentru virtutile sale curative.
   Numele de Aloe Barbadensis Miller l-a primit dupa botanistul Miller care a descris pentru prima data planta aloe din insulele Barbados. Alti botanisti i-au dat numele de Aloe Vera Linné, Aloe Vera Lemarck. In comert Aloe Barbadensis Miller este cunoscuta sub numele de Aloe Vera, “vera” fiind cuvantul latin care inseamna “adevarata”, denumire ce se datoreaza efectului terapeutic foarte puternic.
   Desi nu este singura specie de aloe cu efecte curative, conform cu ultimele cercetari medicale in domeniu, Aloe vera este specia cu cele mai puternice rezultate medicale.
   Vechii egipteni o numeau “planta nemuririi” si o puneau printre darurile funerare inmormantare impreuna cu faraonii, pentru a asigura, chiar si dupa moarte, sanatate spiritului faraonului. Cu sute de ani in urma africanii agatau planta in manunchiuri deasupra usii pentru a alunga spiritele malefice. Medici celebri ai antichitatii si personalitati istorice remarcabile au fost fascinante de puterea curative a acestei plante.
   Prima atestare “documentara” a plantei miracol o gasim incrustata in piatra pe o placuta descoperita intr-un mormant egiptean de acum 3500 de ani.
   Primul tratat medical antic care mentioneaza planta de aloe si efectele ei vindecatoare se numeste “Papyrus Ebers” si se estimeaza ca a fost redactat in jurul datei 1553-1550 i.d. H.
   De la descoperirea plantei aloe in urma cu mii de ani, planta a fost folosita cu success in scopuri terapeutice. Efectele plantei erau cunoscute de marile civilizatii antice, de la persani si egipteni in Est, grecii si romanii in Europa, pana la popoarele de pe continentul African si subcontientul indian. Planta era raspandita in Asia si zona Pacificului, regasindu-se si in folclorul japonez, filipinez si Hawaiian.

 top

Istoria medicala a plantei Aloe Vera

  • 333 i.d. H.: In antichitate planta a fost considerate atat de importanta, incat Aristotel l-a sfatuit pe Alexandru cel Mare sa ocupe insula Socotra, renumita pentru plantatiile mari de aloe de acolo, aloe fiind folosita la tratarea ranilor soldatilor.
  • Insusi Alexandru cel Mare a fost ranit de o sageata si vindecat de catre un preot care a folosit gel stors din frunzele plantei de aloe.
  • 1000-1300 d. H.: Planta uscata devine medicament de raspandire larga in Europa.
  • 1300-1500: Planta prelucrata uscata intra in medicina engleza pe post de laxativ si ca un tratament al bolilor si ranilor exterioare. Planta uscata se importa din Africa, mai ales de pe insula Socotra.
  • Printre multe minunatii mentionate de Marco Polo in urma calatoriilor sale in Orient se afla si descrierea numeroaselor aplicatii terapeutice ale plantei de aloe vera.
  • 1500-1600: Conchistadorii spanioli au descoperit ca la baza multor remedii medicale aztece se afla aloe vera, cunoscuta ca un agent curativ de mare effect. Cultivata apoi in vecinatatea bisericilor catolice, a fost folosita intens de misionari si populatie ca un medicament universal, mai ales in regiunea insulelor Caraibe, America de Sud si Centrala.
  • 1600-1700: Fermierii spanioli si olandezi au intemeiat primele plantatii comerciale pe insulele Barbados si Curaçao. O solutie obtinuta prin fierberea frunzelor de aloe se exporta in principal in Europa.
  • 1700-1900: Carl Von Linné in 1720 foloseste pentru prima data denumirea de Aloe Vera Linné pentru descrierea plantei. Apar sute de articole si referinte medicale in toata lumea, descriind varietatea aplicatiilor aloei in diferite tratamente. In 1820 aloe Vera a fost amintita oficial ca laxativ si protector al pielii in lucrarea United States Pharmacopoeia (U.S.P.).
  • 1900: Datorita efectelor terapeutice, planta se cultiva pe scara larga in regiunile calde. Frunza proaspata sau deshidratata se vinde pentru tratarea ranilor si afectiunilor pielii, incluzand ulcerul, arsurile, dermatita si altele. In 1912 colonelul H.W. Johnston fondeaza prima plantatie comerciala Americana de aloe in Florida.

 top

Specii de Aloe Vera

   In botanica sunt enumerate pana acum peste 250 de specii de aloe. Dintre acestea printre cele mai importante amintim:
  • Aloe Socotrina: planta cu originea de pe insula Socotra, Yemenul de Sud, a fost mult timp cea mai raspandita specie de aloe. Datorita efectelelor terapeutice considerate magice, negustorii arabi au comercializat-o peste tot, timp de secole, de pe malurile Marii Mediterane pana in China.
  • Aloe Africana: a fost cultivata de fermierii olandezi si, pana la aparitia Aloei vera, a fost cea mai cautata specie de aloe din lume. A fost comercializata sub forma de praf sau de gel uscat.
  • Aloe Vera: (Linné/Barbadensis Miller/Vulgaris). In secolul al XVII- lea negustorii britanici au derulat un comert de amploare, profitabil, bazat pe planta salbatica de pe insula Barbados. Efectul laxativ al frunzelor uscate era foarte apreciat.
   Exista doua specii de Aloe Barbadensis, cea verde si cea albastra. Specia verde poarte fi folosita in scopuri terapeutice doar dupa 4-5 ani, cea albastra, crescand mai repede, ajunge la maturitate la sfarsitul anului al treilea. Amandoua speciile au aproape aceleasi efecte terapeutice.
  • Aloe Ferox: impreuna cu Aloe saponaria, este cea mai agreata specie de aloe a Estului Indepartat. Consumarea aloei in viziunea japonezilor, chinezilor si taivanezilor este o placere deosebita. Se mananca cruda sau fiarta, miezul strecurat si condimentat se bea si se foloseste in scopuri terapeutice. Azi, japonezii sunt cei mai mari consumatori de aloe, in special de aloe Vera si aloe Ferox.
  • Aloe Arborescens: in regiunile sudice, desertice ale fostei Uniuni Sovietice creste aceasta specie salbatica de aloe, care a fost in atentia cercetatorilor rusi si a pionierilor medicinei naturiste. Efectele terapeutice au fost descriese de prof. oftalmolog Vladimir Filatov si de biologul Israel Bekhman.
 top

Descrierea plantei de Aloe Vera

   Planta are frunze carnoase in forma de lance care cresc direct din pamant, cu marginile in forma de dinte de fierastrau. In mijloc prezinta o tulpina care se termina in flori de culoare galben - rosie de forma cilindrica.
   Planta cultivata are inaltimea de 75-120 cm, are 12-15 frunze late, carnoase, greutatea unei frunze fiind intre 700-1500 grame. Marimea frunzelor depinde de calitatea solului si conditiile climaterice. Planta atinge maturitatea dupa 3-4 ani, abia atunci poate incepe perioada de recoltare.
   Planta Aloe vera creste natural in Africa de nord, est si sud, in tarile din jurul Marii Mediterane, Marii Rosii, in India, China si insulele Oceanului Indian. Este cultivata in insulele din Marea Caraibelor, in tari ca Republica Dominicana, Barbados, Jamaica, Puerto-Rico. Mari plantatii se gasesc in Texas, California, Arizona si Mexic.
   In general planta nu creste in zonele geografice unde temperatura coboara pentru mult timp sub zero grade.
 top

Proces de cultivare

   Plantele de aloe vera se aseaza la o distanta de 60-70 cm una de alta, sistem de cultivare impus de mecanizarea procesului agronomic.
   Frunzele se recolteaza numai manual, se detaseaza sub asa-numita “linie de gel” si, astfel, intreaga cantitate de gel ramane in frunze, pentru a preveni procesul de oxidare.
   Se recolteaza frunzele exterioare, 3-5 frunze de pe fiecare planta matura la 5-8 saptamani.
 top

Continutul plantei Aloe Vera

   Aloe Vera contine un complex extraordinar de bogat de substante dar pentru inceput putem spune ca doua sunt cele mai importante:
  • aloina situata imediat sub coaja frunzei, un lichid galben laptos cu gust amar, folosit de secole ca laxativ (utilizat sub forma de praf.).
  • gelul de aloe un lichid vascos situat in interiorul frunzelor.
   Principalul dezavantaj care a facut ca folosirea aloei sa nu fie atat de raspandita pe cat este de eficienta in tratarea atator afectiuni, a fost instabilitatea accentuata a gelului extras din frunze. Dupa taierea unei frunze, sucul obtinut prin stoarcerea acesteia se oxideaza foarte rapid (daca nu este prelucrat in decurs de doua ore), pierzandu-si drastic din claritatile curative (aproxamativ 95 % din principiile active sunt oxidare si atacate de microorganisme).
Acest fapt a facut ca utilizarea aloei sa fie limitata numai la zonele unde planta creste in mod natural.
   Cu toate acestea traditiile diferitelor popoare mentioneaza efectul vindecator extraordinar al plantei de aloe si ofera metode empirice de conservare a principiilor active continute in planta. Dintre acestea mentionam medicina populara romaneasca care cunoaste un remediu naturist din aloe ( varianta care creste in regiunea temperata) macerata in miere si vin, remediu folosit cu success in numeroase afectiuni digestive si ca revitalizant in diferite tipuri de convalescente.
   Gelul din interiorul frunzei este componenta cea mai activa si eficienta din punct de vedere medical a plantei, dar, in ciuda efectelor sale atat de spectaculoase, acest dar al naturii nu se putea fi folosit decat de catre cei care aveau acces la aloe in stare proaspata, pentru ca nu se cunoastea un procedeu efficient de conservare pentru o perioada mare de timp.
   Din numeroasele cercetari in mari institute ale lumii s-a constatat ca stoparea procesului de oxidare (pentru a se pastra principiile active ale plantei) se poate face prin adaugarea unor antioxidanti naturali, cum ar fi vitaminele naturale A, C si E. Gelul este astfel stabilizat si rezista o perioada lunga de timp dupa recoltarea frunzei, pastrandu-si intacte toate calitatile terapeutice.
   Cercetarile in vederea obtinerii metodei de stabilizare a gelului au fost incununate de success la sfarsitul anilor 1940 - inceputul anilor 1950 si, in consecinta, acesta a devenit din acel moment un bun de larg consum.

   Forever Living Products (fondata in 1978) este cel mai mare cultivator, producator si distribuitor de aloe vera, gel stabilizat 100% din lume, asigurand peste 90% din necesarul de Aloe vera pe plan mondial, in 74 de tari.


 top

Substantele si componentele din gelul Aloe Vera

   Aloe barbadensis Mille este specia cu cel mai puternic efect terapeutic, asa cum s-a aratat ulterior.
   Nu s-a cunoscut insa faptul ca frunzele de aloe contin in cantitate mare si un lichid vascos nutritive, gelul de aloe, cu efecte terapeutice deosebite. Astfel, ca urmare a acestei importante omisiuni, in trecut, literatura stiintifica s-a referit doar la caracterul de medicament laxativ al aloei, nu si cel de supliment nutritive tonic si regenerant al intregului organism.
   Substantele enumerate in cele ce urmeaza au fost identificate in ultimii 50 de ani. Componentele active cele mai importante ale plantei Aloe Vera au fost descoperite in ultimii 10 ani. Recent a fost identificata componenta acemanan, cu rol de intarire a sistemului imunitar.
   Lista componentelor identificate si studiate din gelul Aloe vera:
  • Q - penetreaza cu usurinta straturile superficiale ale pielii si are rolul foarte important de purtator a celorlalte componente binefacatoare ale gelului de Aloe vera. Proprietatile ei nu sunt in totalitate cunoscute.
  • saponinele - cu efect dezinfectant - au fost descoperite in gelul de aloe in 1951 de Waicky si Hoehne.
  • antrachinone - traditional ele sunt cunoscute sub denumirea de laxative.Gelul contine 12 antrachinone (laxative). Impreuna cu celelalte componente din gel asigura un efect analgezic, antibacterial, antifungic si antiviral.
  • aloina - efect laxativ, emetic
  • barbaloina - analgezic, effect laxativ slab
  • Iiobarbaloina - antibiotic, antialgic (acid aloetic)
  • aloe emodina – antibacterial, laxativ
  • acid antilenic – antivirotic
  • esterii acidului antilenic – sedativi
  • uleiuri volatile – analgezice, anastezice. Acestea sunt: antranolul si artrazenul, rezinotanol.
 top

Vitamine

  • vitamina A (sintetizata de organism din beta-caroten) contribuie esential la cresterea in inaltime si greutate, la formarea oaselor si a dentitiei la copii, vederea. Este un important antioxidant, protejeaza celulele, mentine sanatatea pielii si a parului, stimuleaza sistemul imunitar. Contribuie la buna functionare a rinichilor, a aparatului respirator si a tubului digestive.
  • vitamina B1 (tiamina) ia parte la procele care include functionarea inimii, a nervilor si a miuschilor. Este esentiala in formarea AND-ului si ARN-ului si in procesul de convertire a hidratilor de carbon in energie. Este regenerator tisular. Are efecte asupra psihicului si a sistemului nervos.
  • vitamina B2 (riboflavina) impreuna cu vitamina B6 are effect in stari carentiale. Ajuta la folosirea hidrocarbonatilor, este catalizator la o serie de procese chimice care au loc in corp, este esentiala pentru o piele sanatoasa, pentru par si unghii, pentru formarea celulelor rosii (hematiilor) si pentru acuitatea vederii.
  • vitamina B3 (PP sau niacina) ajuta in detoxifiere si reglarea metabolismului. Este esentiala in respiratia tisulara si in asimilarea vitaminei C, previne dermatozele.
  • vitamina B5 (acid pantotenic) este esentiala in sinteza proteinelor si in cresterea normala. Carenta ei determina tulburari neurologice.
  • vitamina B6 (piridoxina) are actiune asemanatoare cu aceea a vitaminei B2, intareste sistemul imunitar. Deficenta acestei vitamine determina scaderea unei proteine a sistemului imunitar ( conform studiilor dr. Ranjit Kumar Chandra de la Memorial University din Newfoundland - Canada) numita interleukina-2 precum si scaderea limfocitelor care se opun agresiunii agentilor patogeni veniti din exterior. Vitamina B6 ajuta la mentinerea sanatatii pielii si la procesul de metabolizare a proteinelor. Lipsa ei duce la astenie, nervozitate, insomnii, aparitia dermatitei seboreice si a anemiei.
  • vitamina B8 stimuleaza sistemul imunitar. Carenta ei in organism duce la descuamarea pielii, caderea parului, scaderea hemoglobinei si oboseala cronica.
  • vitamina B9 (acid folic) are un rol important in promovarea sintezei AND – ARN, replicarea celulelor, cresterea si reproducere. Este foarte utila in anemii, tulburari nervoase, scaderea memoriei.
  • vitamina B12 (cianocobalamina) este indispensabila in functionarea celulei nervoase, in hematopoeza (formarea de globule rosii) in metabolismul intermediary. Dr. Arnold Fox din Bevery Hills in revista Total Health a demonstrat recent prezenta vitaminei B12 in Aloe vera, desi lumea stiintifica toptinea ca vitamina B12 nu exista in plante! Vitamina B12 joaca un rol important in procesele biologice dependente de enzime si in functionarea sistemului nervos.
  • vitamina C are un rol foarte important in metabolismul intermediari, in procesul de cicatrizare, este stabilizator de membrana celurara si antioxidant. Participa la raspunsul sistemului imunitar fata de infectii, la vindecarea accelerata a ranilor si absortia fierului din tubul digestive. Favorizeaza depunerea calciului in oase, intervine in metabolismul glucidelor, proteinelor si grasimilor, etc.
  • vitamina D stimuleaza absortia intestinala a calciului si implicit a fosforului. In exces mobilizeaza calciul in oase, eliminandu-l sau depunandu-l fie sub forma de calculi (renali sau biliari) fie anarhic. Lipsa vitaminei D din organism favorizeaza rahitism, carii severe si osteoporoza.
  • vitamina E (Tocoferol) este stabilizator de membrana celurara impreuna cu vitamina C si este, de asemenea, un puternic antioxidant. Protejeaza globulele rosii de “stresul oxidative”, mareste durata de viata a acestora. Favorizeaza cresterea colesterolului bun “HDL” si scaderea celui rau protejand astfel impotriva bolilor cardiovasculare. Fortifica musculatura si tesutul conjunctiv. Stabilizeaza si intareste functia sexuala. Imbunateteste performantele mentale, mentine activitatea anumitor enzime, incetineste procesul de imbatranire. Prezinta rol protector pentru vitaminele A si F.
  • Colina este un stimulator al nervului vag, si are rol important in metabolism.
 top

Substante minerale

   Aloe vera contine 20 de substante minerale de importanta vitala. Dintre acestea enumeram:
  • calciu – indispensabil in osteogeneza impreuna cu fosforul. Asimilarea lui este dependenta de vitamina C si aminoacizi.
  • fosfor – ca mai top
  • potasiu – indispensabil activitatii musculare.
  • fier – componenta esentiala a hemoglobinei implicata in transportul oxigenului.
  • sodiu – indispensabil in schimbul normal de apa-saruri.
  • clor - are un rol in echilibrul hidromineral al organismului.
  • mangan – ajuta in functionarea sistemului muscular si nervos impreuna cu magneziul.
  • magneziu – are rol in modularea excitabilitatii neuromusculare, are efect sedativ si anticonvulsivant.
  • cupru – are rol in metabolismul celular si in formarea globulelor rosii.
  • crom – inlesneste activitatea enzimelor, scade acizii grasi, potenteaza efectul insulinei si este implicat in maturarea globulelor rosii.
  • iod – intra in structura hormonilor tiroidieni.
  • seleniu – efect antioxidant, incetineste imbatranirea, intervine asupra sistemului imunitar prin producerea de imunoglobuline.
  • zinc – rol in metabolismul protidic, concura la efectele insulinei si efectul procreativ masculine.
 top

Mono si polizaharide

   Mucopolizaharidele sunt substante nutritioniste cheie care fac din Aloe vera o planta exceptionala. Ele sunt carbohidrati cu lanturi lungi care au o abilitate remarcabila de a penetra peretii celulelor, indeosebi in tractul digestive si sistemul circulator fara a fi atacati de acidul gastric sau enzimele digestive. Prin procesul de endocitoza aceste mucopolizaharide contribuie la stimularea sistemului imunitar, producerea energiei, oxigenarea celulara.
  • celuloaza, glucoza, manoza, aldopentoza
  • acemannan – rol in intarirea sistemului imunitar.
  • hormoni, auxine, gibereline – efect antiinflamator si stimuleaza refacerea tesuturilor.
  • acid salicilic – componenta tip aspirina cu efect analgesic.
 top

Aminioacizi

   Sunt niste proteine care furnizeaza energie, au rol de catalizator ( mai ales in cadrul hidrolizei) regleaza echilibrul chimic si contribuie la regenerarea tisulara.
   Organismul uman contine 22 de aminioacizi dintre care 8 sunt esentiali functionarii organismului, care nu ii poate produce. Necesarul din aminioacizi este asigurat prin alimentatie.
   Aloe vera contine 7 din cei 8 aminoacizi esentiali si 11 din cei neesentiali!

Aminoacizi esentiali sunt:

Aminoacizi neesentiali:

  • izoleucina,
  • leucina,
  • lizina,
  • metionina,
  • fenilalanina,
  • threonina,
  • valina.
  • acid aspartic,
  • acid glutamic,
  • alanina,
  • arginina;
  • cristina,
  • glicina,
  • histidina,
  • hidroxiprolina,
  • prolina,
  • tirozina,
  • serina.
 top

Enzimele

  • amilaza – catalizeaza hidroliza amidonului in dextroza si maltoza.
  • bradichinaza – analgesic, antiinflamator, stimulator al sistemului imunitar.
  • catalaza – impiedica acumularea superoxidului de hidrogen in tesuturi.
  • celulaza – rol in degradarea celulozei.
  • creatin fosfochinaza – rol in activitatea musculara.
  • lipaza – rol in degradarea acizilor grasi.
  • nucleotidaza – accelereaza hidroliza nucleotidelor in nucleozide.
  • fosfataza – alcalina regleaza functionarea ficatului.
  • proteaza – rol in hidroliza proteinelor.
 top

Steroizi

  • colesterina,
  • campestrina,
  • ß-sitosterina – efect antiinflamator,scade nivelul colesterolului
  • lupeol – efect antiseptic si analgesic.
 top

Aloe vera “o farmacie verde intr-o planta”

   In Aloe Vera se gasesc substante cu efect dezinfectant: lupeol, acid salicylic, nitrogen-carbamida si sulf. Toate aceste componente au efect dezinfectant, cunoscand si distrugand bacteriile, ciupercile si virusii. Combinatia lor asigura un efect antibacterian, antivirotic si antifungic care explica rezultatele foarte bune in infectii externe si interne. Lupeolul si acidul salicylic au efect analgesic, cea ce explica eficienta ridicata in calmarea durerilor.
   Aloe vera contine cel putin 3 acizi grasi cu efect antiinflamator: colesterina, campestrina si ß-sitosterina-sterine de origine vegetala. Aceste componente explica rezultatele deosebite ale Aloei vera in arsuri, plagi taiate, escoriatiuni, reactii alergice, reumatism, artrite acute si cornice, ulcer gastroduodenal si alte inflamatii ale sistemului digestive si a celorlalte organe interne: stomac, intestinal subtire si gros, rinichi si pancreas. ß-sitosterina este un puternic agent anticolesterolic, scazand nivelul colesterolului.
   Cercetatorii japonezi au identificat recent 3 agenti anti-tumorali: emodina, manosa si lectina, ajungand la concluzia: ”Rezultatul analizelor arata ca aloe vera are un puternic efect de prevenire sau inhibare a dezvoltarii altor tipuri de cancer”.(Japanese Journal of Cancer Research).
   Mai contine cel putin 23 poliperptide (imunostimulatori), intelegem de ce gelul aloe controleaza un spectru larg de disfunctionalitati ale sistemului imunitar, incluzand virusul HIV. Polipeptidele impreuna cu agentii antitumorali aloe emodina si aloe lectina explica capacitatea aloei de a incetini considerabil inmultirea celulelor canceroase.
   Aloe vera este supranumita “planta vindecatoare”.
   Toate componentele descriese mai top se afla in stare naturala in gelul din aloe vera, astfel ca asimilarea lor si realizarea efectelor medicale extraordinare prezentate se face in mod natural, fara efecte secundare asupra organismului uman.
   Modul cum actioneaza componentele active din gelul Aloe vera asupra fiintei umane este unul sinergic si bland ( adica organismul asimileaza exact atat cat este nevoie si foloseste precis ceea ce este necesar dintre substantele bio-active ale gelului de aloe vera, restul fiind eliminat pe cale naturala).
 top

Cinci lucruri importante pentru organismul uman

   Efectele principale ale gelului aloe vera grupate in cinci directii principale de actiune:
  • detoxifierea: aloe normalizeaza metabolismul si detoxifica organismul. Prin actiunea componentelor active care ajung la nivel celular se obtine o purificare deosebita prin eliberarea toxinelor stocate la toate nivelurile organismului, fapt care duce la inlaturarea uneia dintre nivelurile organismului, fapt care duce la inlaturarea uneia dintre cele mai importante cauze ale imbolnavirilor.
  • stimularea regenerarii celulare: aloe vera stimuleaza regenerarea tesuturilor si aparitia celor noi, sanatoase. Dr. Ivan Danhoff a demonstrat foarte clar ca sub influenta gelului de aloe cresterea celulara este stimulata de 6-8 ori!
  • penetratia: aloe, prin agentii sai activi, are asa cum am vazut anterior, capacitatea de a patrunde, de a penetra tesuturile umane pana in profunzime. Cele mai multe substante, inclusive apa, patrund in piele numai doua straturi !Prin comparatie, Aloe vera reuseste sa patrunda mult mai profund si poate vehicula astfel componentele sale active sau ale substantelor cu care este asociata, pana la nivelul la care se afla afectiunea
  • stimularea sistemului imunitar: ceea ce confera eficienta in reactia naturala a organismului de a se apara de agresiunile externe si de a se auto-vindeca. Chiar la numai dupa cateva zile de la cura cu gel de Aloe vera eficienta celulelor numite macrofage (un anumit tip de leucocite cu rol de a lupta impotriva agentilor patogeni) creste de circa 10 ori asigurand eliminarea rapida a agresiunilor externe.
  • efect puternic, sinergic: antibacterian, antiviral, antifungic sedativ, analgesic.
 top

Aloe vera si actiunea asupra stomacului si intestinelor

   Studii efectuate de-a lungul anilor in laboratoare au aratat ca gelul extras din planta de aloe determina o reducere cu 80% a numarului de ulcere in formare, iar este administrata ulcerului deja format duce la o vindecare de 3 ori mai rapida ( cf. Galal 1975).
   Alte studii de laborator au evidentiat faptul ca tratamentul cu Aloe vera gel determina prevenirea a peste 85% din leziunile stomacale si da o rata de success de peste 50% in vindecarea ulceratiilor gastrice (cf. Kandil si Gobran, 1979).
   Studii efectuate pe 12 pacienti intre 24-84 ani – bolnavi de ulcer duodenal – tratati cu Aloe vera Gel, au aratat o vindecare completa a acestora, fara recidive ( cf. Blitz, 1963).
   Dr. J. Bland de la “Institutul de Stiinta si Medicina” din California a testat actiunea gelului de Aloe vera administrat oral cu privire la neutralizarea acizilor in organism. El a verificat astfel proprietatile benefice ale plantei in ceea ce priveste reglarea aciditatii si a constatat totodata ca Aloe vera ajuta si la dizolvarea grasimilor dure. Urmarind pe cei 10 pacienti ai sai, eventualele efecte adverse ale gelului, el a constat ca acesta a fost foarte bine tolerat de tot grupul.
   Aloe vera poate fi folosit cu success in tratarea afectiunilor intestinale imflamatorii (cf. Journal of Alternativ Medicine), combaterea diareei, regularizarea tranzitului intestinal, regularizarea PH-ului intestinal, eliminarea toxinelor stocate la nivelul colonului, inlaturarea constipatiei si microorganismelor daunatoare de la nivelul tubului digestive.
 top

Aloe vera si bolile de inima

   Mai multe studii effectuate atat pe animale cat si pe oameni au evidentiat faptul ca administrarea regulata, interna , a gelului de aloe vera poate avea efecte benefice substantiale in ceea ce priveste micsorarea colesterolului, a tri-gliceridelor, fosfo-lipidelor si a acizilor grasi, precum si cresterea colesterolului HDL ( asa zisul colesterol bun).
   Alt studiu realizat in anul 1985, a pornit de la 5000 de pacienti suferinzi de angina pectorala carora li s-a administrat aloe vera gel si o planta indiana ce contine fibre alimentare.
 top

Aloe vera si efectele asupra tumorilor

   Cercetari recente (1994) publicate de specialistii japonezi in revista “Yakhak Hoeji” arata ca, in cazul unui lot de soricei bolnavi de cancer carora lis-a administrat pe cale orala gel de aloe vera timp de 14 zile, durata de viata a acestor soricei a crescut cu 22 %, in cazul celor carora lis-a administrat zilnic o doza de 50 ml/kg corp si cu 32%, in cazul celor carora li s-a administrat o doza de 100ml/kg corp.
   Un experiment in vitro pe celule canceroase umane a pus in evidenta faptul ca Aloe vera incetineste considerabil inmultirea celulelor canceroase.
   Intr-un articol din revista “Immunology and Immunotherapy” se arata ca o substanta activa din aloe – lectina – injectata direct intr-o tumoare are drept efect stimularea sistemului imunitar impotriva proliferarii celulelor canceroase.
   Astfel sistemul imunitar produce mult mai multe cellule T-killer ( responsabile celulelor straine din organism) care incep sa atace celule canceroase injectate cu lectina.
   Cercetatorii afirma un fapt extraordinar si anume ca aloe vera stimuleaza dezvoltarea celulelor sanatoase in detrimental celor canceroase.
   Dintre cele 17 plante deosebite studiate, aloe vera ( consumata sub forma de gel) a fost singura cu efecte remarcabile impotriva cancerului pulmonar.
   “Rezultatele confirma ca aloe vera previne carcinogeneza pulmonara umana. In plus are un puternic efect de prevenire sau inhibare a dezvoltarii altor tipuri de cancer”.
 top

Aloe vera si sistemul imunitar

   Protectia exercitata de sistemul nostru imunitar se bazeaza pe crearea de facocite si anticorpi, care sa lupte impotriva bolilelor. Cercetarile stiintifice au aratat ca gelul de aloe vera contine substante care stimuleaza tocmai formarea de fagocite si anticorpi. In felul acesta, cu ajutorul extraordinary al gelului de aloe vera, organismul este sprijint in lupta impootriva agresiunii externe care poate surveni atat prin germeni patogeni, cat si prin degenerarea celulara produsa de radicalii liberi ( factori de oxidare). Se explica astfel capacitatea gelului de aloe vera ( luat in cura interna) de a preveni viroze, infectii bacteriene sau alti germeni, precum si stimularea vindecarii rapide in cazul cand ele s-au produs.
   Dr. Akiar Yagi (SUIA) a constatat ca planta de aloe are o buna actiune in a induce starea metabolica celulara optima necesara in sintetizarea si replicarea corecta a AND-ului, ceea ce duce la multiplicarea celulara corecta. Dr. Yagi a spus ca “aloe vera are un rol important in tratamentul leucemiei, al tumorilor sau arsurilor”.
 top

Aloe vera si afectiunile stomatologice

   Aloe vera ajuta la combaterea parodontopatiilor, ceea ce reprezinta un aspect remarcabil de o importanta cu totul exceptionala. Un studiu extrem de vast efectuat de catre medici stomatologi de renume, de-a lungul a 14 ani pe 6000 de pacienti, a dus la urmatoarele concluzii: aloe vera are un efect de vindecare remarcabil in ceea ce priveste afectiunile mucoasei bucale, reducerea edemului si calmarea durerii. Exista mai multe utilizari importante ale gelului plantei de aloe in practica dentara:
  • aplicarea directa pe locul inciziei.
  • aplicarea pe tesutul gingiilor care au fost traumatizate sau zgariate prin utilizarea necorespunzatoare a periutei, in urma extractiilor dentare, a mancarii, etc.
  • calmarea rapida a arsurilor din zona gurii.
  • in cazul extractiilor dentare se constata vindecarea rapida a tesutului, fara inflamatii.
  • pasta de dinti trebuie sa contina gel de aloe vera si clorofila, este utila in prevenirea gingivitelor, in controlul asupra placii dentare (eliminarea tartului ) si stimularea cresterii unui tesut gingival nou, odata cu reducerea pericolului de contaminare bacteriana.
 top

Aloe vera si micro-organismele

   In anul 1970, dr. Ruth Simms si dr. E.R. Zimmermann au efectuat la Institul de Microbiologie din Dallas o serie de teste pentru a determina potentialul pozitiv al aloei vera asupra bacteriilor. Testand efectul gelului de aloe asupra organismelor micotice (fungi), Simms si Zimmermann au descoperit ca gelul de aloe in procent de 80-90% distruge “Tinea pedia” si “Tinea ungium” in aproximativ cinci ore. In timpul aceluiasi an, Simms si Zimmermannn au testat citopatologia gelului de aloe vera “Herpes zoster strains”. Testul a aratat ca Aloe vera a distrus virusii de ambele tipuri in mai putin de 72 de ore, in toate cele 100 de mostre cu tesut.
   Aceiasi doctori au efectuat teste privind efectul plantei de aloe vera asupra “Staphylococcului aureus” (unul dintre cei mai virulenti germeni patogeni in ceea ce priveste infectiile stafilococice), asupra “Streptococcului viridans” si asupra “Candidei albicans” (raspunzatoare de imflamarea membranie mucoasei, mai ales in cavitatea bucala, in gat si in zona vaginala). Pe langa aceste cercetari, s-a mai testat efectul plantei si bacteria “Corynebacterium xerosis” a carei prezenta in piele determina seboreea (matreata).
   In urma testelor efectuate s-au putut sintetiza importante concluzii semnificative:
  • Gelul de aloe vera avand o concentratie de 70 % este foarte eficient in ceea ce priveste vindecarea tesutului contaminat cu Staphylococcus aureus, Streptococcus Viridans si Cory Nebacterium xerosis (seboreea sau matreata).
  • O concetratie chiar si mai mica a gelului, de numai 50%, este suficienta pentru o diminuare drastica a candidei albicans (in candidoze bucale sau vaginale).
  • S-a descoperit ca gelul proaspat sau stabilizat de aloe vera are proprietati bacteriostatice impotriva “Stafilococului 209”, a “Stafilococului pyogenes” si a diferitelor forme de “Salmonella” si bacterii “Shigella”.
  • testele au aratat ca intr-un timp de 72 de ore aloe vera gel a avut o eficienta de 100% in ceea ce priveste distrugerea parazitului “trichomona” in tesuturile de proba.
  • Dr. Kathleen Shupe, biolog si profesor la Universitatea din Dallas, a efectuat in anul 1994 o serie de cercetari extraordinare privind efectele aloei vera asupra bacteriei ce produce acneea, asa –numita “proprionibacterium acnes”. Testele effectuate in vitro cu procentatie diferite ale concetratiei de aloe vera gel au aratat ca acesta are un efect de 100% in ceea ce priveste distrugerea bacteriei, si asta in mai putin de 24 de ore, aceasta la procentaje chiar mai mici ale concentratiei de aloe vera.
 top

Aloe vera si afectiunile reumatismale

   Artrita reumatoida este o boala dureroasa, nevindecabila si din pacate destul de raspandita in zilele noastre. In anul 1986, prof. D.H. Davis de la “Medical College on Pediatry” din Pennsylvania, a descoperit ca aloe vera contine antrachinone si acid antranilic, amandoua fiind foarte eficiente impotriva artritei si a reumatismului articular. Aceste doua substante active ale plantei restrictioneaza functia biosintetica a bradichininei - o substanta ce cauzeaza binecunoscutele dureri reumatice si favorizeaza aparitia inflamatiilor.
   Prof. Davis a adaugat ca in momentul in care se foloseste aloe vera impreuna cu vitamina C si cu ARN, se poate ajunge la un rezultat nemaipomenit in combaterea acestor afectiuni.
 top

Aloe vera si vindecarea arsurilor

   In anul 1959, dr. E.P. Pendergrass: gelul extras din frunzele plantei de aloe are rezultate excelente in tratarea arsurilor. Dupa mai multe teste efectuate pe pacienti cu diferite arsuri, el a afirmat ca aloe vera este cu 50% mai eficienta in tratamentul arsurilor decat toate celelalte trei remedii cunoscute pana la acea vreme ca fiind cele mai avantajoase.
 top